"Ko nije na Zlatiboru bio, taj ne zna šta je zdravo mesto", pisao je s početka prošlog veka pesnik Joban Dučić. A šesdesetih godina su stručnjaci beogradskog Balneoklimatskog instituta, ali i brojne medicinske istraživačke ekipe, ustanovile da je atmosferski pritisak na Zlatiboru izuzetno povoljan, da je ceo centralni plato, svojim geografskim položajem, zaklonjen od udara hladnih vetrova koji se slamaju o okolne visove, te da boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crbenih krvnih zrnaca.
Na osnovu tih zaključaka, Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika.
Boravak na Zlatiboru se preporučuje rekovalescentima nakon preležanih infektivnih bolesti i hirurških intervencija.
Pored "kupovine" zdravlja Zlatibor je omiljena planina vrhunskih sportista i mesto za njihove najkvalitetnije pripreme. Pored prirodnih terena, za ove namene izgrađeni su najsavremeniji sportski objekti: velika sportska hala, fudbalski tereni, igrališta za tenis, zatvoreni i otvoreni bazeni.
Nemoguce je povezivanje na MySQL